Независимо дали става дума за спор по някаква политическа тема с

...
Независимо дали става дума за спор по някаква политическа тема с
Коментари Харесай

Без „очевидно“ и „трябва“!

Независимо дали става дума за спор по някаква политическа тематика с вашия дядо, предоставяне на не изключително положителна противоположна връзка на чиновник или битов спор с вашата половинка, концепцията, че би трябвало да подхождате разумно към сложните диалози е изкушаваща. Вие ще предложите ясни и безапелационни причини, а ответната срана ще ги одобри и ще стартира да гласоподава за друга партия, ще престане да закъснява с осъществяването на служебните си задания и ще отделя повече време за домашните отговорности. Звучи просто… и разумно. Всеки човек с най-малко най-малък опит зад тила си знае, че в действителния свят нещата не протичат по този метод.

Аргументите рядко се печелят с обстоятелства. Хората са прекомерно вложени в избрани и хрумвания, които са имат значима роля за тяхната еднаквост, с цел да одобряват рецензии или доказателства, противоречащи на вижданията им. Ключът към превръщането на сложните диалози в продуктивна замяна на хрумвания не се крие в логиката, а в съпричасността.

През годините множеството от нас са попадали в задоволително неприятни обстановки, с цел да знаят, че това е по този начин, само че въпреки всичко остава един огромен въпрос. Как тъкмо наподобява съпричасността на процедура? Може би най-хубавият отговор на на този въпрос идва от обява в Харвард Бизнес Ревю на професор Джим Детърт от бизнес учебното заведение Дърдън.

Вместо да приказва за някакви нереални правила, Детърт поучава хората, които желаят да създадат сложните си диалози по-ползотворни, да заобикалят няколко думи:

„ Очевидно “

Предвид обстоятелството, че множеството хора са изцяло заслепени от личните си визии за света, човек елементарно може да не помни, че те съставляват тъкмо това – една от голям брой гледни точки. Другите хора виждат нещата по напълно друг метод. Това, което е " явно “ за вас, може надалеч да не е такова за другите.

Детърт акцентира, че един от най-бързите способи да разгневите вашия събеседник е да визиите мнението си като единствения справедлив и верен метод за разглеждане на дадена обстановка. С думата " явно " постигате тъкмо този резултат.

„ Не е изненадващо, че когато употребявате думите, които показват другите от вашия възгледи като глупави или несъществени, събеседниците ви може да се почувстват афектирани. Ако в действителност желаете да ги убедите във вашата позиция, няма потребност да рискувате да неуспехите всичко, представяйки личните си възгледи като явни и безспорно верни “, споделя Детърт.

„ Винаги / Никога “

Освен в случай че не говорите за обстоятелството, че Слънцето постоянно изгрява от изток, думата „ постоянно “ и нейната диаметралност – „ в никакъв случай “, непроменяемо съставляват някакво пресилване (а и един ден Слънцето също ще „ почине “). Когато употребявате тези думи, с цел да опишете наклонността ваш чиновник да закъснява за работа или пък склонността на брачна половинка ви да не помни какво сте му поръчали да купи от магазина, то вие несъмнено преувеличавате. Ответната страна най-вероятно ще се възмути от изказванието и ще го отхвърли като погрешно, и то най-вероятно с цялостно право.

„ Преувеличението подкопава достоверността на вашите думи и трансформира всяка полемика в такава за периодичност, а не наличие. Ако задачата ви е да накарате някой да стартира или да спре да прави нещо, бъдете съответни “, поучава Детърт.

„ Трябва “

Когато сте водач, работа ви е да казвате на хората какво би трябвало да вършат, нали по този начин? Този метод на мислене е привлекателен, изключително когато съвета или насоката, която давате, са верни. Ако обаче сте заинтригувани повече от това да измененията визията на вашия събеседник, в сравнение с да му напомните, че имате някаква власт над него, избягвайте да употребявате думата „ би трябвало “. В този случай по-непрекия метод е по-ефективен.

„ Хората се усещат съдени, когато им се споделя, че би трябвало да вършат нещо. Един тип те не биха стигнали сами до това умозаключение, в случай че не им го натякнете. Истината е, че хората избират сами да взимат решения за това какво да вършат. “, споделя Детърт и поучава вместо това да употребявате изречения като „ Мислили ли сте да извършите това…? “ или пък „ Една от опциите е да… “.

Според него, в случай че употребявате тези изречения ще увеличите доста вероятността да повлияете на ответната страна по метода, по който желаете.

Джесика Стилман , бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР